Oplopende prijzen voor paling
29 augustus 2016
Internationaal jaar van de peulvrucht:
15 september 2016

Vooruitzichten druivenoogst 2016: minder volume op bijna alle continenten!

De vooruitzichten voor de druivenoogst van 2016 zullen qua volume flink wat lager uitvallen dan in 2015. Op het noordelijk halfrond staat het najaar nog voor de deur en, vooropgesteld dat zich in deze tijd geen al te gekke dingen meer voordoen, wordt er bijvoorbeeld in Frankrijk, op dit moment, van uitgegaan, dat de opbrengsten tussen de 8 en 10 procent minder zullen bedragen dan vorig jaar. Een aanzienlijke daling van de druiven opbrengst wereldwijd (lees wijn), in combinatie met een sterk toenemende vraag naar wijn door BRIC landen, zoals Brazilië, Rusland, India, Mexico en China, zullen ongetwijfeld hun weerslag gaan krijgen op de prijzen van wijnen in 2016-2017 Gelukkig staat kwantiteit los van kwaliteit en zorgt vakmanschap ervoor dat van de kwalitatieve opbrengst mooie wijnen gemaakt kunnen worden. Het najaar is vooralsnog gunstig gezind, maar zekerheden zijn er niet tot aan de oogst!

Frankrijk: vooral de lentevorst en hagel hebben in de Noordelijke wijngebieden, in het voorjaar van 2016, veel schade aangericht. Grote verliezen zijn er in de wijnregio’s Loire, Champagne, Elzas en Charentes. Grootschalige nacht- en lentevorst heeft heel wat ontknoopte bloemen in wijngaarden compleet vernietigd. Daarnaast heeft Champagne momenteel ook nog eens te maken met ongewenste verschijnselen, zoals meeldauw en grijze botrytis. Bourgogne en Beaujolais leveren ook flink in, tussen de 20 en 25 procent. In Bordeaux en de zuidelijke gebieden, zoals Languedoc, Roussillon en Rhône, blijft de opbrengst min of meer gelijk aan die van 2015

Spanje en Italië:
de vooruitzichten zijn positief, zowel in kwaliteit als kwantiteit. Klimaatverandering gaat ook in deze landen snel! Wijnboeren oogsten in deze landen anno 2016 gemiddeld 21 tot 30 dagen eerder dan 30 jaar geleden

Chili:
op het zuidelijk halfrond is de wijnoogst intussen beëindigd. Bodega’s Aguirre, leverancier van onze Bonsai-wijnen uit Chili, geeft een daling van 20% tegenover 2015, vooral als gevolg van hevige regenval, veroorzaakt door El Nino.

Argentinië:
Hetzelfde geldt voor Argentinië, waar de productie met ruim 25% daalt tegenover 2015. Vooral de Malbec heeft het zwaar te voorduren. Ook hier is het weerfenomeen El Nino de oorzaak.

Zuid-Afrika:
een kleine daling, naar verluidt van Premium kwaliteit

Nieuw-Zeeland en Australië:
flink hogere druiven opbrengst van premium kwaliteit