Natuurwijn is waar de natuur zijn gang gaat!
Wist u dat…
24 januari 2020

Natuurwijn is waar de natuur zijn gang gaat!

Wijnboeren die natuurwijnen produceren werken biologisch, dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Voor natuurwijnen (Les Vins Naturel) gelden op dit moment nog geen wettelijke criteria. De eerste eis is dat de wijngaarden, waar de druiven voor de wijn vandaan komen, biologisch of biodynamisch moeten worden bewerkt, bij voorkeur gecertificeerd (dus met officiële erkenning). Ook moeten de druiven met de hand worden geoogst.Dan volgt de vergisting en die moet zich voltrekken met behulp van de gisten, die op de druivenschillen en in de kelder aanwezig zijn. De wijnmaker mag geen enzymen toevoegen om de vergisting op gang te helpen, of te versnellen. En natuurlijk mogen er ook geen stoffen als zuren, tannine of kleurstoffen bij de wijn worden gevoegd. Sulfiet toevoegen mag wel, omdat het de houdbaarheid van de wijn ten goede komt. Het totale sulfietgehalte mag echter niet meer zijn dan 70 milligram per liter.

Het spreekt vanzelf dat de wijnmaker geen ingrepen doet, die het karakter van de wijn veranderen. Voorbeelden daarvan zijn het alcoholgehalte van de wijn verlagen, de wijn meer concentratie geven, of bepaalde technieken inzetten om microben te doden. En tot slot wordt natuurwijn niet geklaard en niet, of maar nauwelijks, gefilterd. Tevens wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen om de wijn spontaan te vergisten. Zo krijg je een pure ongefilterde smaak, waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan, die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon. Kortom een totaal andere smaakbeleving van wijn!

Eisen voor natuurwijn op een rij

  • biologische of biodynamische werkwijze, liefst gecertificeerd
  • geen kunstmatig of bestrijdingsmiddelen gebruik
  • handmatige oogst
  • bevorderen van biodiversiteit
  • vergisting met de natuurlijke omgeving / wilde gisten
  • geen toevoegingen aan de wijn,
  • Stabilisator sulfiet (met mate)
  • geen ingrepen in het karakter van de wijn
  • geen gebruik van klaringsmiddelen
  • optioneel een lichte filtering