Grip op je wijnomzet
21 december 2018
Prowein, kwaliteitswijnen in ieder segment en elk budget
12 april 2019

5 wijntrends en ontwikkelingen

Iedereen wordt een kenner.
In de wijnwereld wordt veel waarde gehecht aan de wijnexperts zoals de mensen van Parkers Wine Advocate, Wine Spectator, Decanter en dichter bij huis: De Grote Hamersma. In het komende jaar zullen wij veel meer ‘massa’ beoordelingen populair zien worden. Denk aan de bekende wijn ratingsapp Vivino, maar ook andere zoals wine-searcher.com zullen aan populariteit winnen. Het is vooral interessant om te zien hoe grote aantallen ‘gewone’ wijndrinkers de wijn waarderen i.p.v. één criticus.

Gefocust op uitstraling en beleving
Vooral de nieuwe generatie (z) zijn minder geïnteresseerd in merken en meer gefocust op wat het oog ziet! Mooie grote magnum flessen blush rosé en rosadas met trendy uitstraling en bijpassend etiket zijn in. Generatie Z gaat graag op ontdekkingstocht en staat open voor verrassingen. Deze zoektocht is een manier van genieten voor deze grote groep gasten!

Meer inheemse wijnen met expressieve smaakprofielen
Minder bekende wijngebieden en inheemse druiven beginnen langzaam gemeengoed te worden. Vooral frisse aromatische wijnen zoals de Verdejo uit Spanje, Vermentino uit Italië/Languedoc, de Fiano uit Italië, de Torrontes uit Argentinië, Viognier uit de Rhône/Zuid-Frankrijk en Pinot Grigio zullen 2019 flink aan populariteit winnen. En terecht, deze druiven brengen in de handen van goede wijnmakers geweldige en originele wijnen voort. Pas maar op, de Sauvignon Blanc en Chardonnay staan onder druk!

Hippe wijncocktails, low alcohol
Misschien niet ieders favoriet, maar wel aan een gestage opmars bezig. Denk hierbij aan de Spritzers (witte wijn met bubbelwater) of de zoetige drankjes zoals Hugo. Maar ook Pink Bloo en bitter spritzers zijn bezig aan een opmars. Maar er worden ook producten ontwikkeld die zelfs de wijndrinker zou kunnen bekoren, zoals de Croft Twist. Een mix van droge Fino sherry met vlierbloesem, lemon en mint. In 2019 zullen meer laag alcoholische dranken(tussen de 6 a 6% ) op de markt gebracht worden.

Fruitige rode wijnen
Gedurende zomer schakelen we bijna automatisch over op frisse witte en frivole rosé wijnen. Een vanzelfsprekende associatie met zon, warm weer en volle terrassen. En dat is natuurlijk ook erg lekker, maar daardoor zou je bijna vergeten dat rode wijn ook heerlijk smaakt in de zomer, zeker als je deze lekker koelt. Denk aan jonge licht rode wijnen met veel primaire druivenaroma’s zoals Beaujolais(Gamay) Loire ( Cabernet Franc) Pinot Noir en Blauer Zweigelt, maar er zijn er veel meer die heerlijk smaken als de fles even in het ijs heeft gestaan.