Wat zijn de Horeca Trends voor 2020?
13 december 2019
Natuurwijn is waar de natuur zijn gang gaat!
31 januari 2020

Wist u dat…

This is a blue wine glass.

Blauwe wijn:

Sinds een aantal jaren is er blauwe wijn op de markt. De nationale en Internationale drankenmarketing weet er leuk aandacht op te vestigen. Net zoals bij alcoholvrije wijn, waar alcohol uit de wijn is gehaald, is bij blauwe wijn de zuurgraad drastisch omlaag gebracht. Daarna wordt aan deze ontzuurde wijn de kleurstofgroep anthocyaninen toegevoegd. Dit is de scheikundige naam voor de pigmentgroep in rode wijnen.

De eigenschap van deze kleurstof is gelijk aan die van rode kool en paarse aardappelen. Vanuit de praktijk weten we dat bij het bereiden van rode kool zuren, zoals in appel en azijn,  belangrijk zijn voor de smaak en vooral ook de kleur. Bij een te lage PH (zuur) kleurt anthocyanine naar paars en blauwtinten. Deze kleurverschuiving vindt dus plaats bij wijn met blauwe kleurtinten. Aangezien zuurgraad de ruggengraad bepaald bij witte wijnen, bezit blauwe wijn niet het smaakprofiel van witte wijn, zoals we gewend zijn. Het is meer een frivool cocktail wijntje, met een hippe kleur.

Oranje wijn:

Voor de meeste witte wijnen wordt het sap van de druiven, na het persen, zo snel mogelijk ontdaan van vaste deeltjes, zoals de schillen, pitten en steeltjes, zodat de bleke kleur van de wijn behouden blijft. Amberwijn (oranje) wordt gemaakt van het sap van witte druiven, die men laat gisten met de schillen. Als men de schillen laat inweken ontstaat er meer smaak, aroma en krijgt de wijn meer body. Afhankelijk van de lengte van het schilcontact en de druivensoort kan de kleur variëren van wit, met een zacht oranje gloed, tot knaloranje, amber en oker bruin. De schillen van witte druiven bevatten flavonoïde en leveren als pigmentgroep een grote bijdrage aan de kleur van witte wijn. Deze stof is niet erg PH gevoelig. De hoeveelheid van anthocyanine bij rode druiven en ‘flavonoïde’ bij witte druiven is per druivensoort verschillend! 

Omdat de schillen ook tannine bevatten, krijg je bij deze oranje wijnen soms dat droge mondgevoel dat je meestal alleen bij rode wijnen ervaart. In diverse Oost-Europese landen behoren amberwijnen, gemaakt volgens de ‘qvevri’ methode, tot het cultureel (wijn)erfgoed. Deze hebben een zeer uitgesproken smaak die anders is dan die van de gewone witte wijn. Te herkennen aan kruidigheid met hints van citrusvruchten, tropisch fruit, met een zekere complexiteit en zijn daardoor gastronomisch breed inzetbaar.