Is wijnbouw rendabel in Nederland?
28 oktober 2016
Afscheid Wout van Turenhout
3 januari 2017

Wat worden de wijntrends voor 2017?

Vooralsnog kent de wijnwereld een constante factor, namelijk dat elke jaar meer wijn wordt gedronken, maar NIET in West-Europa. In deze landen staat de afname onder druk en wordt er steeds minder wijn gedronken. De consumptie van wijn stijgt vooral in de economische opkomende landen, zoals bijvoorbeeld in de  ‘BRIC‘ landen (Brazilië, Rusland, India en China).

De markt voor alcoholische dranken moet vooral de millennia generatie in de gaten houden, want in deze groep is de belangstelling “in hoeverre een wijn gelagerd is” erg laag. Hun voorkeur gaat uit naar wijnen en dranken met een fancy naam, een trendy smaaktwist, of een fles met een hippe uitstraling.

Het wordt de komende jaren dan nog een hele uitdaging voor de wijnmarkt, om de jongere generaties aan (klassieke) wijnen te binden. Tevens speelt het overheidsbeleid, gericht op het ontmoedigen van het drinken van alcoholische dranken, een steeds grotere rol en staat de consumptie de komende jaren behoorlijk onder druk.


Groeiende aandacht voor bio-organisch en natuurwijnen
Biodynamische, biologische en natuurlijke wijnen leveren zeker een betere bijdrage aan een beter milieu en worden dus als duurzaam gezien. Deze groep van wijnboeren maken de consument niet alleen bewust van de ecologische problemen van bepaalde vormen van wijnbouw, ze protesteren ook tegen de smaakvervlakking, die zich in de wijnwereld aan het voltrekken is. Smaken worden “fabrieksmatig” gestuurd en deels gevormd en zijn vaak te herkenbaar. De “natuurlijke” wijnbouw heeft een diepere verbondenheid met de natuur en is de trend.

Cocktails, alcoholvrij (mocktail) en wijnslushie
Cocktails (alcoholhoudend), maar ook de Mocktails (alcoholvrij), zijn hip en trendy en worden hier beleefd. Deze drankengroep is van toegevoegde waarde qua story telling en beleving. Tevens staat het drinken van alcohol onder druk en speelt de markt handig in op alcoholvrije creaties. Ook zie je vaker de wijnslushie: aromatische witte wijn als slushie, gepureerd met bevroren vers fruit, zoals mango, frambozen, bessen en aardbeien, acreatief gepresenteerd.

Witte wijnen afkomstig uit specifieke rode wijn regio’s
Herontdekking van witte wijnen, specifiek afkomstig uit wijnregio’s, die voornamelijk bekend zijn om hun rode wijnen, zoals uit de wijngebieden Loire en Bergerac. En specifieke regio’s uit Portugal, Duitsland en Oost-Europese landen.

Rood en pink, sprankelend en mousserend.
Er is steeds meer vraag naar licht mousserende wijnen, met een rosé of rode kleur. Denk Lambrusco, Brachetto, Rode Sekt en andere mousserende wijnen met de “methode traditioneel”, zoals Saumur.

Expressief en aromatisch
Expressieve en aromatische witte wijnen winnen aan populariteit. De vraag van dit soort trendy smaakstijlen is jaarlijks stijgende. Denk aan specifieke aromatische druivenrassen zoals de Muscat, Fiano, Greco, Furmint, Grenache Blanc en de Weissburgunder.