Masterclass gastronomie smaakkunde: Cas Spijker Academie
14 februari 2018
Wat drinken Nederlanders het liefst
10 augustus 2018

Vorstschade teistert ook de wijnboeren van VHC Kreko groep

Eind april, om precies te zijn tussen 20 tot 28 april 2017 werden vele belangrijke wijngebieden in Frankrijk, Noord-Italië en Duitsland geteisterd door matige tot strenge vorst. In deze landen is bijna geen regio die niet getroffen is door de vorst. De wijnafdeling van Kreko doet al tientallen jaren zaken met wijnboeren uit deze landen en wij leven erg mee met onze familie wijnboeren die getroffen zijn door dit natuurverschijnsel. Volgens de diverse wijn en landbouw ministeries zou het gaan om de grootste vorstschade sinds 1991. Van onze eigen Franse wijnboeren uit de Elzas, Champagne, Bordeaux, Bourgogne, Bergerac, Loire, Languedoc, Cognac en de Italiaanse wijnboeren uit Piemonte en Venetië krijgen we berichten dat in de desbetreffende week langdurig nachtelijke temperaturen werden gemeten tussen de -3 tot -8 graden Celsius!

De schade is des te groter omdat het voorjaar warmer was dan gebruikelijk, waardoor de sapstroom al vroeg op gang kwam en vroegtijdig knoppen gevormd werden. De bloei was dan ook gemiddeld tot drie weken te vroeg. Achtereenvolgens een week met matige tot strenge vorst in de nachtelijke uren wat de jonge scheuten funest is geworden. De wijnboer kan de natuur een stukje helpen door takken weg te knippen tot aan de scheuten die niet zijn bevroren. Hierdoor krijgen deze loten weer de kans door te groeien en is het niet uitgesloten dat zich een deel hersteld de komende maanden.

De schade kan echter per wijnhuis verschillend zijn; van sommige oogsten is maar 10% getroffen. In andere regio’s zou het om een volledige teloorgang van de druivenoogst kunnen zijn De invloed van deze vorstaanval op de prijzen voor 2018 is volgens onze wijnboeren nog niet precies te zeggen. Maar dat de opbrengst in het najaar van 2017 fors lager liggen zal liggen is zeker.

Overzicht van vorstschade gemeld door onze eigen wijnboeren:

Lanquedoc: le chateau Regismont, Du Berny 65%-80%
Les Vignerons du Pic, Chateau D’ Assas
Loire: Domaine Fouassier 35%
Bourgogne Albert Bichot, Meursault 30-50%
Bergerac Domaine Grinou 50%
Elzas domaine Jux en Wolfberger 35%
Cognac Francois Voyer 40%
Rhone Domaine L’ amandine 25%
Venetië Prosecco 25%