Proeverij Wijnproefkunde
3 november 2017
“Mag ik de bierkaart, alstublieft?”
2 februari 2018

Stijgende prijzen voor single malt whisky!

De vraag naar kwaliteitswhisky stijgt enorm, niet alleen bij Europeanen en Amerikanen, maar ook bij de nieuwe rijken in opkomende economieën zoals India, Rusland en China. Voor de distilleerderij is Amerika veruit de grootste exportmarkt en groeide de whisky markt in 2017 met 10% in volumeprocenten. China importeert zelf 45% meer whisky! Voor een goede singel malt is tien jaar rijpen nog maar het begin en het is dan ook geen wonder, dat de prijs van betere en oude whisky’s de pan uitrijzen.

Ondertussen kan het aanbod van de traditionals de vraag niet volgen. Het aanbod aan nieuwe whisky’s kan wel volgen, zij het amper. Tussen 2015 en 2017 werden in Schotland niet minder dan 30 distilleerderijen geopend of heropend, dit allemaal om te beantwoorden aan de wereldwijd stijgende vraag naar single malt whisky.

Whisky hoeft ook niet langer op de juiste manier geserveerd te worden. Ook in Nederland zie je een verjonging en een hele groep aan nieuwe consumenten, die experimenteren met ijs en cocktails. Daarnaast spelen mixologen in op de trend, om bijzondere samenstellingen te creëren met whisky als basis.