De FoodExpo 2017
31 maart 2017
Insecten: eten van de toekomst?
5 mei 2017

Moet Nederland ook de opkomst van particuliere koks vrezen?

Na kamerverhuur (Airbnb) en de taxiwereld (Uber) storten internetbedrijven zich nu ook op het restaurantwezen. Lekker traditioneel eten kan in vele landen en restaurants. Misschien is dat de rede, dat websites, waarop particulieren (tegen een vergoeding) vooral de toerist uitnodigen, om bij hen thuis te komen eten, aan een flinke opmars bezig zijn. Vooral in Frankrijk, met websites als Voulezvousdiner.com en Vizeat.com, bieden thuiskoks maaltijden aan voor bedragen, die variëren van tien euro voor een pasta of een high tea, tot tweehonderd Euro voor een zes gangendiner! Internetbedrijven pakken hiermee, na kamerverhuur en de taxiwereld, nu ook het restaurantwezen aan. Deze twee internetbedrijven roepen weerstand op in alle landen waar ze actief zijn: taxibedrijven en hoteliers klagen over oneerlijke concurrentie door particulieren. In diverse landen, waaronder Frankrijk, protesteren restauranteigenaren nu ook.  Deze “hobby” thuiskoks hoeven zich niet aan strenge hygiëneregels te houden, om maar wat eens te noemen. Op dit moment is het concept internet-thuiskok nog klein, maar is wel groeiend. Het kan snel gaan, zo tonen Airbnb en Uber aan!