Bent u voorbereid op de wildtijd?
7 oktober 2016
Wat worden de wijntrends voor 2017?
21 december 2016

Is wijnbouw rendabel in Nederland?

In het supermarktkanaal (waar 73% van de wijnaankoop plaats vindt anno 2016) is de concurrentie van goedkope buitenlandse wijnen zo sterk, dat verkoop van Nederlandse wijn nooit echt rendabel kan zijn. Gespecialiseerde wijnwinkels en restaurants in de eigen regio zijn wel geïnteresseerd in streekwijnen en zijn ook bereid deze in te kopen tussen de Euro 7,00 tot 9,00 per fles. Ook de horeca vindt streekproducten steeds belangrijker.

Vandaag de dag worden er in Nederland, jaarlijks, ruim 1 miljoen flessen wijn gemaakt. Ter vergelijking: Nederland importeert ruim 561 miljoen flessen per jaar. De klassieke druivenrassen groeien hier wel, maar de druiven komen niet volledig tot rijpheid. Eind jaren negentig kwam in Nederland een doorbraak, met de komst van nieuwe duivenrassen (door kwekers gekruist), die niet alleen minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben, maar ook met minder zon toekunnen, om rijp te worden. Deze nieuwe druivenrassen hebben de wijnbouw een enorme impuls gegeven en mede hierdoor, is de wijnbouw in een stroomversnelling terecht gekomen. De totale wijngaard oppervlakte is middels opgelopen tot ruim 250 hectaren, verdeeld over alle provincies.

De verwerking van druiven tot wijn is de bottleneck: ten eerste eist de vinificatie rijpe druiven en vervolgens is er veel kennis en investering nodig om druiven te verwerken tot een kwalitatief hoogstaand eindproduct. De relatie tussen kwaliteit en kwantiteit is bij druiven hoog. Hoge opbrengst (6000 a 8000 liter wijn per hectare), levert dunne, vlakke wijn met korte afdronk, die maximaal drie euro waard is, bij lage opbrengst (3000 a 4000 liter wijn per hectare) is een geconcentreerde wijn, met lange afdronk haalbaar. In de markt van middelmatige wijnen (ruim 75% van de wereldmarkt), is de prijs de beslissende factor en verliest Nederlandse wijn het van de meeste wijnlanden. Op lange termijn is voor Nederland alleen productie van “premium” wijnen rendabel. Deze kwaliteitswijnen zullen hun weg blijven vinden in de nichemarkt van streekproducten, streekgebonden restaurants, speciaalzaken, wijnhandelaren en relatiegeschenken.