Insecten: eten van de toekomst?
5 mei 2017
Bier vs wijn keuze
4 augustus 2017

Geluid, de vergeten zesde smaak

Close-up of a woman biting potato chips, selective focus, canon 1Ds mark III

Proeven, doe je met de mond en neus, maar ook de ogen voegen iets toe aan de smaakbeleving Volgens smaakonderzoekers blijkt er naast de vijf bekende wetmatige smaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami) nog een bepaalde perceptie van het mond en hoor gevoel te bestaan: namelijk geluid. Geluid voegt echt iets toe aan de smaakbeleving. Geluid en de daarbij passende smaakbeleving gaat verder dan alleen geluid dat je produceert tijdens het eten.

Kraakt een product zoals je verwacht, dan stimuleert dat de smaakbeleving. De associatie van dit kraakeffect in relatie tot het product is ook een belangrijk component bij de beleving van smaken. De gastronomie legt zich steeds meer toe op het verwerken van krokante en bruisende effecten als tastbare waarneming in de mond, die in gastronomisch oogpunt belangrijk kunnen zijn. Onderzoeken zijn veelal gericht op hoe de smaakbeleving waargenomen wordt tijdens het eten. Een belangrijk gedeelte wordt hierbij overgeslagen: de herinnering. Al is het eten gastronomische gezien lekker, men moet wel herinneren dat het eten lekker was om het vaker te eten. Blijkbaar onthoudt men “ de smaakbeleving “ beter door een duidelijke kraak of een bruisend geluid te verwerken in een gerecht. Gasten zijn zich nog niet bewust van dit positief smaakeffect. Als vakman I vrouw kunt u zich hiervan bewust zijn en uw voordeel uithalen dat ‘sound sells’.