Afscheid Wout van Turenhout
3 januari 2017
VHC Kreko verzorgd al diverse Jaren masterclasses aan het Cingel College en Cas Spijkers academie te Breda
24 februari 2017

Bonsai wijngaarden geteisterd door bosbranden

Zoals u wellicht heeft vernomen wordt Chili geteisterd door de ergste bosbranden in vijftig jaar, door aanhoudende hitte, in combinatie met stevige aanhoudende wind. Inmiddels is al een bosgebied van ruim 480.000 hectare verwoest en de bosbranden hebben zeker al aan elf mensen het leven gekost, waaronder ook een aantal brandweerlieden en politieagenten.

In het getroffen gebied, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago, zijn veel huizen en meer dan honderd kleinere wijngaarden in as gelegd. Met name in de wijnregio’s Valparaiso, Maule valley en Araucania is het nu erg gevaarlijk. In de havenstad Valparaiso zijn honderden huizen verwoest, maar de schade aan wijngaarden in de getroffen gebieden lijkt, vooralsnog, relatief laag, maar het vuur is nog niet onder controle.

Ongeveer 45 hectere aan Vitis Vinifera is verwoest, met wijnstokken van oude aanplant, soms meer dan 100 jaar. Een wijnstok heeft minimaal 10 jaar nodig om druiven voort te brengen, waar wijn met voldoende karakter van gemaakt kan worden. Inmiddels is ruim 10 hectare wijngebied verwoest in de Maipo regio, zeven hectare in de Colchugua regio en 27 hectare in e Maule regio.

Ook de wijngaarden van de familie Aquirre worden getroffen. Zij bezitten diverse wijngaarden in de Central vallei, die zich uitstrekken van de stad Santiago tot aan de vallei de Maule, in het zuiden van het land. Aquirre kan momenteel nog niet inschatten wat de gevolgen zijn van de catastrofale bosbranden voor de druivenoogst 2017!