Food-Scanner “de mini-spectrometer tegen voedselverspilling”
14 juli 2016
Het internationaal jaar van de peulvrucht
5 augustus 2016

Blauwe wijn

Sinds kort is er blauwe wijn op de markt. De nationale en Internationale drankenmarketing weet er leuk aandacht op te vestigen. Net zoals bij alcoholvrije wijn ‘waar alcohol uit de wijn is gehaald’, is bij blauwe wijn de zuurgraad drastisch omlaag gebracht. Daarna wordt aan deze ontzuurde wijn de kleurstof anthocynaan toegevoegd. Dit is de scheikundige naam voor de groep rode kleurstof van rode wijnen. De eigenschap van deze kleurstof is gelijk aan die van rode kool. Vanuit de praktijk weten we dat bij het bereiden van rode kool zuren zoals appels en azijn belangrijk zijn voor smaak, maar vooral ook voor de kleur. Bij weinig of geen zuur kleurt anthocynaan naar paarse en blauwe tinten. Deze kleurverschuiving vindt dus plaats bij blauwe wijn. Aangezien zuurgraad de ruggengraad bepaald bij witte wijnen bezit blauwe wijn niet het smaakprofiel van witte wijn zoals we gewend zijn. Het is meer een frivool “cocktail wijntje”, met een hippe kleur.