Insecten: eten van de toekomst?
Moet Nederland ook de opkomst van particuliere koks vrezen?
26 april 2017
Geluid, de vergeten zesde smaak
24 juli 2017

Insecten: eten van de toekomst?

Krokante sprinkhaan als amuse, een salade met meelworm croutons, meelworm Satay en kroepoek van meelworm, of een smaakvolle dip op basis van rupsen proteïne. Kunnen we in de nabije toekomst deze gerechten op de kaart van het restaurant verwachten? In de nieuwe Europese wetgeving, die aangenomen werd op 25 november 2015, is duidelijk opgenomen: alle producten van insecten (ook hele insecten en hun bereidingen) behoren tot één van de categorieën van de Novel Food. Doordat er geen bewijs van een significante gebruiksgeschiedenis in de Europese Unie beschikbaar is, vereist het op de markt brengen ervan, een voorafgaande goedkeuring voor de 10 insectensoorten, die momenteel getolereerd worden, zoals de krekel, meelworm, diverse rupsen en de sprinkhaan. Het eten van insecten zou misschien wel eens een culinaire trend kunnen worden, omdat deze dieren uitermate gezond zijn. Insecten bevatten vele gezonde vetzuren en bestaan voor 50 tot 70 procent uit proteïne. Naast de gezondheidsaspecten speelt ook duurzaamheid, in combinatie met het hoog gebruiksrendement, een grote rol: insecten kunnen, verhoudingsgewijs, met veel minder ruimte gekweekt worden en zorgen voor een zeer lage CO2 emissie ten opzichte van de klassieke vleesproductie van vlees, en gevogelte. De culinaire toepassingen van eetbare insecten ligt in eerste instantie bij de gastronomie, daar koks de veelzijdigheid van deze Novel-Food producten, als gerecht, beter weten te vertalen naar de consument.