Food-Scanner “de mini-spectrometer tegen voedselverspilling”
Port bodega Maritavoa
20 mei 2016
Blauwe wijn
14 juli 2016

Food-Scanner “de mini-spectrometer tegen voedselverspilling”

Is de meloen voldoende zoet? Is de kaas rijp? Is de melk drinkbaar? Is de vis vers? Is de avocado rijp? Dankzij de vooruitgang in de wetenschapstechniek is het voor iedereen binnenkort mogelijk onder de ‘huid’ van een product te kijken. Dit kan met de nieuwste optische mini-spectrometer welke verbonden is met je eigen smartphone. De optische sensor zendt infrarood straling uit naar het product en meet de elektromagnetische straling (fotonen) welke gereflecteerd worden. De hoeveelheid straling is afhankelijk van het product en zijn uniek. Alle product eigenschap zijn daarbij in de ‘cloud’ vastgelegd. Het systeem vergelijkt de gegevens en de uitkomst wordt gemeld door middel van een App. Inmiddels gaan de ontwikkelingen nog een stap verder met de uitbreiding van de databank. Hierbij kan men ook de zuurgraad, suikergraad en bitterstoffen meten. Ook zijn er food-scanners in ontwikkelingen met een licht en gas-sensor. Deze sensor ‘ ademt’, de lucht van een product in en analyseert de organische verbindingen. Door middel van bluetooth worden de onderzoekgegevens verzonden naar de smartphone.Een App meld de mate van rijpheid en of de producten zonder problemen gegeten kunnen worden.